Bloggers

Ontmoet onze bloggers

Dadelcake voor blije buiken

Inmiddels alweer behoorlijk wat weken geleden, kwam mijn zus aan met deze dadelcake. Ze was bij een vriendin geweest die het recept had gemaakt van Bagels & Beans. Mijn zus besloot een eigen, gezondere, versie te maken. Inmiddels heb ik deze 'cake' al meerdere malen meegenomen naar werk, waar iedereen iedere keer weer enorm enthousiast is. Verschillende mensen hebben mij ook al om het recept gevraagd, dus het is nu de hoogste tijd dat ik deze online ga zetten zodat ik alleenmaar naar deze blogpost hoef te verwijzen.

Bereidingstijd: 30 min
Aantal personen: Dit recept is voor 2 kleine ovenschalen vol. Hier kun je met 4 personen een week van snoepen (tenzij je het net zo lekker vind als ik, dan kan het wat harder gaan)

Plakjes dadelcake

Benodigde materialen:

 • Grote pan
 • Schaal of pan die in de grote pan kan 'hangen'
 • Garde
 • 2 kleine ovenschalen (of 1 grote)
 • Grote pollepel
 • Snijplank
 • Mes
 • Weegschaal
 • (Amerikaanse) eetlepel

Ingredienten:

Bereiding:

 1. Zet de grote pan op met ruim water. Zorg er voor dat wanneer je de andere pan of schaal in de grote pan zet, deze net met de onderkan het water raakt.
 2. Snij de dadels in kleine stukjes. Ik halveer ze over de lengte en snij ze vervolgens in plakjes van 2 a 3 mm.
 3. Hak de walnoten ik stukjes.
 4. Doe de roomboter, kokosolie, palmsuiker en vanillepoeder in de kleine pan of schaal en verwarm dit 'au bain marie' door deze in de grote pan met water te hangen.
 5. Roer ondertussen in een bakje het ei los.
 6. Wanneer alle boter en olie gesmolten is, klop je met de garde het ei door het mengel heen terwijl je dit nogsteeds blijft verwarmen. Je zult zien dat de suiker die eerst nog als een stroperige klont op de bodem lag, zich steeds meer zal mengen met het vet.
 7. Het mengsel zal zich tot een mooie emulsie vormen. Blijf constant met de garde roeren en verhit het mengsel tot minimaal 60 graden, maar stop met verhitten zodra het er boven gaat. Bij 60 graden zal de eventuele aanwezige salmonella in het ei gedood worden, maar vanaf 63 graden gaat het eiwit stollen. Als je geen thermometer hebt om dit te meten, kun je het mengel in de gaten houden en zodra je ziet dat het eiwit begint te stollen stoppen met verhitten.
 8. Zet het vuur onder de pan uit en voeg de gesneden dadels toe. Roer dit met de pollepel goed door en laat het even rusten.
 9. Knijp de rijstwafels fijn boven een bak.
 10. Voeg de rijstwafels en walnoten toe aan het dadelmengsel (doe dit eventueel in een grotere bak als het niet allemaal past). Roer het geheel nogmaals goed door.
 11. Verdeel het mengsel over de ovenschalen en druk deze goed aan met de achterkant van de pollepel.
 12. Verdeel de kokosrasp over de schalen en druk nogmaals goed aan zodat dit ook blijft zitten wanneer het geheel is afgekoeld.
 13. Zet de schalen voor minimaal een uur in de koelkast.

Ik snij zelf altijd de dadelcake met een kartelmesje in blokjes van zo'n 2x1 cm

Eet smakelijk!

Gepubliceerd op:

Waar je mij vindt in mijn vrije tijd? Dan ben ik vooral lekker aan het bakken en kokkerellen in de keuken! Als tiener wilde ik altijd al banketbakster worden. Hoewel ik uiteindelijk toch de IT ben ingegaan, ( IT?! Yep, ook daar weet ik wat van te bakken 8-) ) is de liefde voor koken altijd gebleven.

Ik vind het vooral leuk om de wat ingewikkeldere recepten met je te delen. En alles tot in detail zelf te maken. Wordt er een kruidenmix gebruikt in een recept? Dan deel ik met jullie hoe je deze kruidenmix zelf kunt samenstellen. Zie je indrukwekkende foto’s voorbij komen van gelaagde taarten? Die zijn dan waarschijnlijk door mij gedeeld. Ik laat je hierin eenvoudig stap-voor-stap zien hoe jij ook dit mooie resultaat kunt bereiken.

Ben je net als ik een liefhebber van bakken en koken, dan herken je waarschijnlijk dat handige tips en trucs altijd welkom zijn. Het lijkt me leuk als je deze met mij deelt via een reactie onder mijn recepten.

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen.