Bloggers

Ontmoet onze bloggers

Bèta-caroteen – wat is het en wat doet het?

Kleurt jouw straat ook mooi oranje van al die herfstblaadjes op de grond? Deze prachtige kleur wordt veroorzaakt door het bèta-caroteen in de bladeren. Het is ook de stof die wortels en pompoen hun oranje kleur geeft.

pompoenen

Wat is bèta-caroteen en wat doet het? 

Bèta-caroteen wordt veelal Pro-vitamine A genoemd, omdat het in het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Vitamine A draagt bij aan een goede weerstand en is o.a. belangrijk voor de huid, botten, tanden en het haar. Ook voor het gezichtsvermogen is bekend dat beta-caroteen en vitamine A van belang zijn. Omdat bèta-caroteen in vet oplosbaar is, wordt de stof ook het best samen met vet opgenomen. Eet producten met bèta-caroteen daarom bij voorkeur in combinatie met bijvoorbeeld volle kokosmelk die rijk is aan gezonde vetten.

Voedingsmiddelen rijk aan bèta-caroteen

Bèta-caroteen komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen. Het is vooral in rijke mate aanwezig in:

  • Pompoenen
  • Wortels
  • Groene groenten
  • Broccoli
  • Paprika’s
  • Abrikozen

De hoeveelheid bèta-caroteen in het voedingsmiddel is mede afhankelijk van de kwaliteit van de grond waar het op gekweekt is en hoe het product bewerkt wordt. Kies daarom het liefst voor een biologische variant en eet ze tijdens het juiste seizoen. Pompoenen groeien bijvoorbeeld in de herfst. Een heerlijk gezond pompoenrecept kun je hier vinden. 

Gepubliceerd op:

Ik geniet ervan om lekker en gezond te eten. Je zult op deze blog dan ook zien dat ik voornamelijk recepten met jullie deel. Naast de smaak die voeding heeft, vind ik ook het effect op mijn lichaam belangrijk. Ik kies daarom bewust voor de ingrediënten die ik gebruik. Zo probeer ik bijvoorbeeld suiker, tarwe en koemelk producten te vermijden.

Bij iedereen kan de reactie op voeding anders zijn, dus ik raad je dan ook aan om zelf kritisch te blijven kijken welke ingrediënten wel of niet goed voelen voor jouw lichaam.

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen.