Bloggers

Ontmoet onze bloggers

Zo maak je je eigen gifvrije kaarsen!

Toen ons zoontje in de winter werd geboren, zei mijn vriend dat ik maar moest stoppen met het branden van kaarsjes. 'Hoezo?!', vroeg ik verontwaardigd. 'Vind je dat niet gezellig dan?' 'Zoek maar eens op welke giftige stoffen je allemaal de lucht in brand. En dan ben je verder zo met gezondheid bezig.' zei hij. Oeps, daar had ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik ben direct gaan uitzoeken wat er in de algemene paraffinekaarsen zit én natuurlijk wat een gezellig alternatief is!

Waarom paraffinekaarsen slecht zijn voor je gezondheid

Paraffine is een restproduct dat overblijft bij de verwerking van aardolie. Tijdens de verbranding van paraffine komen verscheidene slechte stoffen vrij zoals benzeen, tolueen, naftaleen en butanon. Tolueen kan duizeligheid veroorzaken en de giftige stof benzeen vind je ook in sigarettenrook terug. 

Daarnaast worden aan kaarsen vaak ook andere stoffen toegevoegd die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan chemische geur- en kleurstoffen, maar ook stoffen rondom de lont die het verbrandingsproces moeten vertragen, zoals natriumfosfaat of diammoniumwaterstoffosfaat. 

Zo ben je onbewust dus een hoop kankerverwekkende stoffen de lucht in aan het branden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de belasting van het milieu die de aluminiumhoudertjes van waxinelichtjes veroorzaken. Die gooien we na een avondje zo de prullenbak in. 

Zelf eenvoudig gezonde kaarsen maken

gezonde sojakaarsen

Gelukkig zijn er alternatieven voor paraffinekaarsen en die hoeven helemaal niet duur te zijn! Zo kun je zelf gezonde kaarsen maken van 100% sojawas. Je kunt deze was eenvoudig smelten en overgieten in glazen potjes. Het is echt super makkelijk!

'Recycle glazen potjes en giet hier 100% pure sojawas in met eventueel wat druppeltjes van je favoriete essentiële olie!'

Na wat googlen en vergelijken van websites kwam ik zelf uit op www.soy-wax.nl. Deze website verkoopt uitsluitend ecologisch verantwoorde sojawas en biedt volgens mij de voordeligste prijs. Als je een andere nog voordeligere website weet, dan hoor ik dit graag! 

Recept om zelf sojakaarsen te maken

Benodigdheden

  • 100% pure sojawas
  • essentiële olie (40 druppels olie op 100 gram was)
  • waslontjes
  • satéprikkers
  • glaasjes of potjes om in te gieten (bijv lege tomatenpuree-potjes)

Werkwijze

Zorg dat je glazenpotje goed schoon is. Smelt de sojawas au bain-marie op laag vuur en draai het vuur uit zodra alle was vloeibaar is geworden. Roer er nu de druppels olie doorheen. Zelf ben ik erg gek op de geur ylangylang, maar alle geuren zijn natuurlijk mogelijk en je kunt zelfs twee of drie geuren met elkaar mengen! 

Knip nu een stuk lont op maat en knoop het einde van de lont om een satéprikker heen. Laat de lont in het glaasje hangen en leg de satéprikker bovenop het glaasje. Zo blijft je lont mooi recht naar beneden hangen.

Giet voorzichtig de gesmolten sojawas in het glaasje. Nu even laten afkoelen en dan is hij klaar voor gebruik!

Tip: Wanneer je kaars is opgebrand, hou je vaak nog een aardige hoeveelheid was over op de bodem van het glas. Dit kun je gebruiken om weer een nieuwe kaars van te maken! 

recept soy wax kaarsen

 

Gepubliceerd op:

Ik geniet ervan om lekker en gezond te eten. Je zult op deze blog dan ook zien dat ik voornamelijk recepten met jullie deel. Naast de smaak die voeding heeft, vind ik ook het effect op mijn lichaam belangrijk. Ik kies daarom bewust voor de ingrediënten die ik gebruik. Zo probeer ik bijvoorbeeld suiker, tarwe en koemelk producten te vermijden.

Bij iedereen kan de reactie op voeding anders zijn, dus ik raad je dan ook aan om zelf kritisch te blijven kijken welke ingrediënten wel of niet goed voelen voor jouw lichaam.

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen.
schreef:

Brand elke avond nog kaarsen en probeer gezond bezig te zijn en dan dit heb ik nooit bij stil gestaan. Bedankt voor de tip