Bloggers

Ontmoet onze bloggers

DOLI brood

Ik was een echte 'broodeter', iedere dag lag er met ontbijt en lunch brood op mijn bord. Onze broodvoorraad in de vriezer hield ik nauwkeurig bij, zodat er minimaal 1 brood op voorraad was. Ik moest er niet aan denken dat we geen brood meer in huis zouden hebben. Toen ik las over de huidige tarwe in ons brood met de voor mij herkenbare gevolgen, schrok ik nogal. Ik wilde graag minder brood eten, maar hoe moest ik dat doen? Ik was zo gewend aan even een broodje smeren. Nu moest ik pap koken en salades maken.

Inmiddels ben ik gewend geraakt aan mijn ontbijt van haverpap met zaden/noten en mijn lunches met rauwe salades. Ik geniet iedere dag van mijn huidige eetpatroon die er voor zorgt dat ik geen behoefte meer heb aan tussendoortjes. Toch zijn er soms van die dagen dat ik verlang naar 'even een broodje smeren'.

Ik wil niet meer terug naar het tarwebrood waar ik alleen maar een hongergevoel van krijg en vervolgens de hele dag op zoek ga naar zoetigheid. Diverse recepten heb ik uitgeprobeerd maar ik kon geen lekker alternatief vinden. Totdat ik in contact kwam met Liesbet Muijlwijk. Liesbet is de enthousiaste drijfkracht van praktijk Santura  in Driebergen waar ze o.a. mensen helpt met darmklachten. Zij vertelde over haar DOLI brood (Dous Liesbet) met weinig koolhydraten. Ik ben meteen aan de slag gegaan en het werd een groot succes! Eindelijk heb ik een heerlijk brood gevonden waar mijn lichaam blij mee is. Graag wil ik het met jullie delen.

recept glutenvrij brood

Ingrediënten

Voor het deeg

750 ml Lauw water
50 gr kokosolie
200 gr amandelmeel
180 gr quinoameel
70 gr boekweitmeel (of grutten)
50 gr chiazaad (of gebroken lijnzaad)*
50 gr sesamzaadjes
25 gr psyllium vezels**
50 gr kokosrasp
150 gr fijngehakte noten (walnoten, paranoten, amandelen, etc.) of extra amandelmeel
zout naar smaak - liefst keltisch zeezout
evt. handje rozijnen en/of goji bessen

Om te bestrooien

zonnebloempitten
sesamzaad
karwijzaad - Toefje (mag, hoeft niet)

Bereidingswijze

De (hetelucht) oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.

Was de rozijnen en/of gojibessen.

Neem 750 ml lauwwarm water waar je de kokosolie aan toevoegt om te smelten en waarin je de rozijnen en/of gojibessen 10 minuten laten weken.

Ondertussen weeg je de overige ingrediënten af om ze tenslotte ook toe te voegen aan het lauwwarme water.

Roer tot een dik cakeachtig beslag/deeg (dit kan gewoon met een pollepel)

De (liefst glazen) ovenschaal invetten met extra vierge Kokosolie of biologische roomboter en bestrooien met zonnebloempitten

Schaal tot maximaal 5 cm vullen (schaal 25 cm x 16 cm x 5 cm)

Bestrooien met zonnebloempitten, sesamzaadjes en karweizaad

Bak het brood op 200 graden Celsius 30 tot 35 minuten, afhankelijk van de dikte.

Variatiemogelijkheden

Gebruik eens kastanjemeel, kikkererwtmeel, hennepzaad (gepeld), diverse noten en diverse vruchten (ons favoriete fruit voor het brood is een banaan)

* In plaats van Chiazaad kun je ook lijnzaad gebruiken. Omdat lijnzaad snel ranzig wordt, is het brood dan minder lang houdbaar (bij verstopping werkt Chiazaad ongeveer 10 maal beter dan lijnzaad).

Varieer naar hartenlust.
Deze broden kunnen nauwelijks mislukken!!!

** De keren dat wij vernamen dat het brood te klef was, waren er meestal geen of de verkeerde Psylliumvezels (vlozaad) gebruikt. De hele vlozaadjes nemen te weinig vocht op en zijn daarom niet geschikt. De Psylliumvezels zorgen dat het brood enigzins aan elkaar gebonden blijft. Ook is vaak Colon Clean (een mengsel van Psyllium en Inuline) geprobeerd. Helaas is ook dit steeds tot mislukken gedoemd.

Tip: Als je de enige bent die het brood eet, kun je plakken invriezen en naar behoefte uit de vriezer halen. Het brood is, buiten de vriezer, niet langer dan 3 à 4 dagen te bewaren.

Dank je wel, Liesbet!

Gepubliceerd op:

Sinds ik ervaren heb wat biologische producten voor invloed hebben op mijn gezondheid en op die van mijn kinderen en kleinkinderen, ben ik volledig overgestapt naar het gebruik van biologische producten. Het is onze gezondheid ten goede gekomen in onder andere de vorm van meer energie, minder huidproblemen en minder overgewicht.

Wanneer ik onze bevindingen deelde met anderen, merkte ik dat ook zij graag wilden overstappen op biologische producten, maar dat het nog niet zo gemakkelijk is om dit in praktijk te brengen. Waar kun je het gemakkelijk krijgen en hoe kun je het gemakkelijk klaarmaken? Samen met mijn zoon en dochters ben ik een webwinkel begonnen met biologische producten en een blog met recepten en wetenswaardigheden over onze voeding.

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen.