Bloggers

Ontmoet onze bloggers

Weet jij wat er in je kopje thee zwemt?

Heerlijk vind ik het, een kop warme kruidenthee. Maar nadat m'n vriend een artikel over theezakjes met me deelde, ben ik toch een stuk kritischer geworden op de aankoop van dit drankje dat zo onschuldig lijkt. Zowel de zakjes als de blaadjes thee van sommige merken zijn alles behalve gezond.

Plastic in je thee

Steeds meer papieren theezakjes worden vervangen voor fancy pyramide-vormige zakjes van plastic (PET, PLA of nylon). Bij de meeste plastic soorten, zoals PET en 'voedselveilig' nylon, beginnen de moleculen af te breken vanaf 76 °C. Hier schenken wij dus water bij van ongeveer 100 °C. En zo belandt er dus plastic in je buik. 

Ook met papierenzakjes is het even opletten. Wist je dat veel papieren theezakjes behandeld worden met epichloorhydrine, een stof die vooral wordt gebruikt tijdens de productie van epoxyhars? Volgens het NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) is epichloorhydrine mogelijk kankerverwekkend en wordt het als een pesticide gebruikt. Wanneer epichloorhydrine in contact komt met water, hydrolyseert ze in 3-MCPD. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze stof kanker bij dieren veroorzaakt. Bovendien heeft ze een negatief effect op de vruchtbaarheid (spermatoxisch effect bij mannelijke ratten) en de werking van het immuunsysteem.

Veilige theezakjes

Wat dan wel? Kies bijvoorbeeld voor de papieren theefilters van T-sac. Deze zijn 100% vrij van chloor. Of liever nog: gebruik een thee ei. Deze kun je blijven hergebruiken en is dus nog beter voor het mileu ook!


Thee met natuurlijke aroma's en kunstmatige smaakstoffen 

Ook de inhoud van het theezakje is niet altijd even gezond. Bij thee denk je enkel aan gedroogde theeblaadjes toch? Helaas zit er in de meeste thee meer dan dat. Ten eerste worden niet biologische theeplanten bespoten met kankerverwekkende pesticiden, die jij vervolgens in je kopje heet water weekt. Ten tweede kun je op veel theeverpakkingen terugvinden dat het toegevoegde smaakstoffen bevat. Zowel natuurlijke als kunstmatige smaakstoffen zijn meestal gemaakt uit aardolie. Je drinkt een kopje aardolie dus, jakkie!

Echte thee

Gelukkig is er ook echte thee te verkrijgen. En dan bedoel ik dus puur alleen de blaadjes van bloemen en planten. Kies bijvoorbeeld voor de thee van Bodenschatze. Deze thee is 100% biologisch en bestaat uit echte kruiden en bloemetjes. De thee heeft van zichzelf een heerlijke volle smaak en hoeft dus ook niet op smaak gebracht te worden met gekke smaakstoffen. Want ja, dat vraag ik me bij de merken die wel smaakstoffen toevoegen ook af: wat hebben ze te verdoezelen?! 

 Echte thee

Lees hier het artikel van Food Babe (Engels).

 

Gepubliceerd op:

Ik geniet ervan om lekker en gezond te eten. Je zult op deze blog dan ook zien dat ik voornamelijk recepten met jullie deel. Naast de smaak die voeding heeft, vind ik ook het effect op mijn lichaam belangrijk. Ik kies daarom bewust voor de ingrediënten die ik gebruik. Zo probeer ik bijvoorbeeld suiker, tarwe en koemelk producten te vermijden.

Bij iedereen kan de reactie op voeding anders zijn, dus ik raad je dan ook aan om zelf kritisch te blijven kijken welke ingrediënten wel of niet goed voelen voor jouw lichaam.

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen.