Bloggers

Ontmoet onze bloggers

Herfstrecept: Pompoentaart

Het is herfst! De bladeren vliegen om je oren en de pompoenen schieten als paddestoelen uit de grond.
Tijd om de recepten van deze heerlijke herfstvrucht weer tevoorschijn te halen. Pompoentaart is een van mijn favorieten, die ik graag met jullie wil delen.

Aantal: 1 taartPompoentaart
Benodigdheden: keukenmachine, 24 cm springvorm, deegrol
Bereidingstijd: 1,5 uur voorbereiding + 30 minuten bereiding + (10+50) minuten bakken + 1 uur afkoeltijd

Ingrediënten

Voor de bodem:

- 300 gr speltbloem
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 250 gr koude roomboter
- 1 eidooier
- 1/4 tl zout

Voor de vulling:

- 500 gr pompoenpuree
- 400 ml slagroom
- 2 eieren
- 3 eierdooiers
- 100 gr kokosbloesemsuiker
- 150 gr dadels
- 1 theelepel natriumbicarbonaat
- 3 eetl pumpkin spice mix (of speculaaskruiden)

Bereidingswijze

Maak eerst pompoenpuree:
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
De goed gewassen pompoen halveren en de pitten er met een lepel uitscheppen. Leg de 2 helften met het vruchtvlees naar beneden in een ovenschaal en zet deze gedurende 1 uur in de oven van 200 graden.
Wanneer de pompoen wat is afgekoeld haal je de donkere plekjes weg. Vervolgens pureer je de pompoen met schil en al in je keukenmachine. De schil zorgt straks voor de mooie oranje kleur.

Maak het deeg voor de bodem:
Snijd de boter in stukjes en meng dit met de afgewogen speltbloem, de kokosbloesemsuiker, de eidooier en het zout. Kneed dit alles tot een mooi deeg, maak er tenslotte een bal van en laat deze goed afgedekt minimaal een uur in de koelkast rusten.

Maak de vulling:
Vul de keukenmachine met 500 gr pompoenpuree, de eieren, de dooiers, de kokosbloesemsuiker en de dadel. Mix dit tot een mooie gladde puree ontstaat. Voeg nu de slagroom, kruidenmix en natriumbicarbonaat (=zuiveringszout) toe en mix alles tot het goed vermengd is.

Bereiding van de taart:
Verwarm de oven voor op 250 graden (of de maximale stand).
Strooi wat bloem op een schone vlakke ondergrond en rol hier het deeg goed op uit. Neem de springvorm waar je op de bodem bakpapier hebt gelegd en bekleed deze met het deeg. Giet de vulling in de deegvorm en zet deze in de hete oven. Na 10 minuten zet je de stand terug op 160 graden en laat de taart in 50 minuten afbakken. Wanneer de taart uit de oven komt zal deze behoorlijk gerezen en nog nat van binnen zijn. Laat de taart minimaal 1 uur afkoelen, je zult zien dat de vulling weer iets ingestort is en tevens meer gebonden is.
Hebt beste resultaat krijg je wanneer je de afgekoelde taart nog 1 uur extra in de koelkast zet.

Tip 1:
De pompoenpuree die je overhoudt kun je gebruiken om soep van te maken.
Je kunt de pompoenpuree ook invriezen en wanneer je het nodig hebt voor nog een taart de dag van te voren even uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien. Handig als je bijv. een grote pompoenoogst hebt.

Tip 2:
De deegbal voor de bodem kun je al een dag van te voren maken en deze goed afgedekt in de koelkast bewaren.

Tip 3:
Voor een extra feestelijk resultaat kun je de pompoentaart afmaken met een dotje slagroom.

Gepubliceerd op:

Waar je mij vindt in mijn vrije tijd? Dan ben ik vooral lekker aan het bakken en kokkerellen in de keuken! Als tiener wilde ik altijd al banketbakster worden. Hoewel ik uiteindelijk toch de IT ben ingegaan, ( IT?! Yep, ook daar weet ik wat van te bakken 8-) ) is de liefde voor koken altijd gebleven.

Ik vind het vooral leuk om de wat ingewikkeldere recepten met je te delen. En alles tot in detail zelf te maken. Wordt er een kruidenmix gebruikt in een recept? Dan deel ik met jullie hoe je deze kruidenmix zelf kunt samenstellen. Zie je indrukwekkende foto’s voorbij komen van gelaagde taarten? Die zijn dan waarschijnlijk door mij gedeeld. Ik laat je hierin eenvoudig stap-voor-stap zien hoe jij ook dit mooie resultaat kunt bereiken.

Ben je net als ik een liefhebber van bakken en koken, dan herken je waarschijnlijk dat handige tips en trucs altijd welkom zijn. Het lijkt me leuk als je deze met mij deelt via een reactie onder mijn recepten.

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen.
schreef:

Welke pompoensoort gebruiken jullie? Flespompoen? Spaghetti pompoen? Patisson pompoen? Oranje pompoen......volgens mij hebben de meeste andere pompoen een niet eetbare schil....