Speculaasrecept met spelt
St. Maarten is geweest en St. Nicolaas is weer in het land. De winter komt er aan en daarbij krijg ik standaard weer extra trek in lekkernijen waarin warme speculaaskruiden zijn verwerkt. Vandaar dat ik mijn speculaasrecept met speltbloem en kokosbloesemsuiker graag met jullie deel. Een lekkere aanvulling op deze blogpost van vorig jaar!
Aantal: 2 plakken brokkelspeculaas
Benodigdheden: deegroller
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding + 35 minuten bakken
Ingrediënten
- 450 gr speltbloem
- 200 gr kokosbloesemsuiker
- 250 gr koude roomboter
- 3el amandeldrink
- 1 tl zout
- 4 el speculaaskruiden
- handje amandelen
Bereidingswijze
Mix eerst alle droge ingrediënten in een kom. Snij de roomboter in blokjes en mix dit samen met de amandelmelk door de rest van de ingrediënten.
Kneed alles goed door elkaar tot je deeg ontstaat. Vorm een bal van je deeg en zet deze minimaal een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verdeel het deeg in twee helften en rol deze uit tot 2 grote plakken van +/- 1 cm dik. Versier de plakken met wat amandelen en leg ze op een met bakpapier bekleede bakplaat.
Bak de speculaas +/- 35 min in de voorverwarmde oven.
Wanneer je ze er uit haalt zal de speculaas nog zacht aanvoelen maar hij hard verder uit wanneer je hem laat afkoelen.
Tip 1: Bestrijk de speculaas met wat eigeel om hem wat te laten glimmen. De amandelen zullen dan ook iets beter blijven zitten.
Tip 2: Wanneer je geen speculaaskruiden in huis hebt dan kun je deze misschien zelf maken volgens dit recept.
Tip 3: Je kunt het deeg gebruiken om brokkelspeculaas van te maken, maar je kunt er ook kleine pepernoten van draaien (20 min bakken) of speculaaskoekjes van maken (25 min bakken)
Reacties
Log in om een reactie te plaatsen.lekker!!!